| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
juka
|
Wysłany: Pią Maj 05, 2006 3:11 pm Temat postu: Czyje nazwisko swoje, małzonka czy oba? |
|
|
| Moj kolezanka, ktora nieługo wychodzi za mąz zastanawia sie nad nazwiskiem? Nie wie co zrobic zostac przy swoim, wziśc męża czy oba? co wy na to? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ginger
|
Wysłany: Sob Maj 06, 2006 3:25 am Temat postu: |
|
|
| Jeśli ma sie wątpliwości to najlepiej mieć dwa i męża i swoje |
|
| Powrót do góry |
|
 |
lothinel
|
Wysłany: Czw Wrz 21, 2006 7:39 pm Temat postu: |
|
|
a ja nie rozumiem takich watpliwości... Co innego jak wychodzi za mąż jakaś znana aktork, piosenkarka, naukowiec, bizneswomen, czy jescze ktoś, dla którego istotne jest żeby pozostać przy swoim nazwisku bo nazwisko coś znaczy. Albo jesli nazwisko męża jest po prostu brzydkie- kojarzy się z czymś nieodpowiednim... wtedy oboje moga pzrejść na nazwisko żony przecież. W innych, takich normalnych sytuacjach oczywiste jest dla mnie, że przyjmuje się nazwisko męża. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Agula82
|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 1:34 pm Temat postu: |
|
|
[quote]Jeśli ma sie wątpliwości to najlepiej mieć dwa i męża i swoje[code]
czasami to niemożliwe- moje imię i nazwisko kłada sie z 18 liter. Gdybym dodała męża miałabym 27-to troszke za dużo-taka niekończąca sie opowieść
Ale w momencie gdy już jako panna masz jakieś ważne dyplomy, czy coś równie waznego, warto poomyślec nad nazwiskiem 2-członowym. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
artusia
|
Wysłany: Pią Lis 09, 2007 8:42 pm Temat postu: |
|
|
| Sytuacje w życiu są różne. Ja niestety wychodziłam za mąż dwa razy. Na szczęście to drugie małżeństwo jest szczęśliwe. Ale z pierwszego małżeństwa mam syna i może niektórym wyda się to śmieszne ale teraz mam dwa nazwiska i do tego obydwa po mężach. Pierwsze nazwisko zostawiłam ze względu na synka- bo on ma oczywiście nazwisko swego ojca, a drugie mam po mężu, który jest teraz dla mnie całym życiem. Tak więc dziewczyny i chłopaki niech każdy decyduje o swoim nazwisku według własnych potrzeb i okoliczności życiowych. Najlepiej posłuchać swego serca. Tam zawsze znajdzie się odpowiedź, której szukacie. Pozdrawiam wszystkich niezdecydowanych i życzę dobrych wyborów. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ta ona
|
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 9:16 pm Temat postu: |
|
|
| Zgadzam się z poprzedniczką - mi serce podpowiada tak a nie inaczej - choć większość znajomych puka się w czoło że nie zmieniam nazwiska po ślubie - ale nie czuję potrzeby by się z tego powodu tłumaczyć |
|
| Powrót do góry |
|
 |
aurora-83
|
Wysłany: Wto Paź 28, 2008 2:44 pm Temat postu: |
|
|
zgadzam sie - jesli ktos ma nietypowa sytuacje lub nazwisko jest swego rodzaju wizytowka.
Ja przyjelam nazwisko meza. Dwa brzmialyby pretensjonalnie.
Kazdy powinien zrobic jak uwaza, w tej kwestii raczej sie komus nie doradz. _________________ 21 czerwca  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
AngelikaJ
|
Wysłany: Sro Lis 12, 2008 9:23 pm Temat postu: |
|
|
| Ja mam dwa imiona i do tego gdybym miala jeszcze dwa nazwiska bylo by troche za dlugo. Wiec bede przyjmowac nazwisko przyszlego meza. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ourwedding

|
Wysłany: Pon Lis 17, 2008 9:07 pm Temat postu: |
|
|
Ja tam nie mam wątpliwości. Biorę nazwisko męża. Chyba dlatego że jestem konserwatywna. A tak poza tym nazwisko przyszłego męża bardzo mi się podoba. Nie wiem czy miałabym takie samo zdanie gdyby mój przyszły małżonek miał jakieś dziwne nazwisko.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
suodziutkasierpniówka Gość
|
Wysłany: Sro Wrz 23, 2009 9:21 am Temat postu: |
|
|
A ja wzięłam dwa nazwiska, jestem bardzo przywiązana do swojego nazwiska w końcu towarzyszyło mi przez jakiś czas, do tego dodałam nazwisko męża i jest fajnie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|